Естония и Европейският съюз организират глобален онлайн-хакатон за справяне с пандемичната криза (публ. на 08.04.2020 г.)

Начало » Наука » Новини и събития » Архив » Архив 2019-2020 » Естония и Европейският съюз организират глобален онлайн-хакатон за справяне с пандемичната криза (публ. на 08.04.2020 г.)

EСТОНИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ОРГАНИЗИРАТ ГЛОБАЛЕН ОНЛАЙН-ХАКАТОН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЧНАТА КРИЗА

От 9 до 12 април 2020 г. в онлайн режим ще се проведе глобален хакатон „Global Hack“ за изработване на решения за справяне със социално-икономическата криза, породена от разпространението на Covid-19.

Целта е да се обединят усилията на държавите за намиране на решения на проблемите в области като медицина, образование, разпространение на вируса, мониторинг. Технически специалисти ще разработват решения на базата на информация от надеждни източници.

Движението се организира от Естония с подкрепата на Европейския съюз.

Очаква се „Global Hack“ да привлече над един милион участници от целия свят и да обедини както публичния, така и частния сектор.

Първият подобен хакатон се проведе на 14-15 март в Естония с повече от 1300 души през 15 часови зони и над 30 разработвани идеи.  След това се проведоха  30 регионални хакатона по целия свят.

(публ. на 08.04.2020 г.)

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“