Мария Гайдарова

Начало » Министерство » Политически кабинет » Мария Гайдарова

Мария ГайдароваМария Гайдарова

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Заместник-министър Мария Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование в България. От 1998 г. насам тя ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив - официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната. Инициатор и двигател е на проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

Гайдарова е трикратен носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на министъра на образованието за високи професионални постижения - през 2008 г., 2014 г. и 2020 г. През 2014 г. печели също приза „Директор на годината“ в националния конкурс на Синдиката на българските учители.

Мария Гайдарова е представител на България с право на глас в Общото събрание на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA), както и в работна група на международни експерти към Eвропейската федерация за интеркултурно обучение (Expert Network, European Federation for Intercultural Learning - EFIL). Член е на Световния образователен форум (World Education Forum) и на Европейската федерация на работодателите в образованието (EFEE).

Заместник-министър Гайдарова е магистър по математика с профили по математическо осигуряване, информатика и педагогика от СУ ”Св. Климент Охридски”. Има допълнителна квалификация по „Организация и управление, теория и евристични методи“, както и първа професионална квалификационна степен по организация и управление на учебно заведение от същия университет. Притежава диплома по „Изследователски и иновативни методи на работа в образованието, коучинг, лидерство и мениджмънт“ от Университета на Уорчестър във Великобритания.

През 2017 г. Мария Гайдарова е служебен заместник-министър на образованието и науката с ресор средно образование.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“