НАСА оцени високо български ученически проект

Начало » Документация » Конкурси » Архив до края на 2017 г. » Архив "Ученици" » НАСА оцени високо български ученически проект

НАСА оцени високо български ученически проект

НАСА ОЦЕНИ ВИСОКО БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТ 

8 май 2008 г.

Българският проект “Космическа колония ТАНГРА” се класира на второ място в ежегодния ученически конкурс за Космическа колония на НАСА и Националната космическа агенция на САЩ. Проектът разработва концепция за изграждане на космическа колония за 10 000 човека, които ще живеят и работят в нея. Учениците са създали интересен дизайн и конструкция на колонията и предлагат интересни енергийни решения. Конституцията на колонията се базира на конституциите на България, Франция и САЩ. 

За първи път тази година в конкурса участва екип от български ученици. Десетте участника са от Математическата гимназия, Пета гимназия и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия от Варна. Ръководител на екипа е д-р Веселка Радева от Астрономическата обсерватория и планетариум “Николай Коперник” във Варна. Проектът е изработен в рамките на един месец.

В конкурса за космическа колония 2008 г.са участвали 156 проекта от 11 страни и 10 американски щати.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“