МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СЕ ВКЛЮЧИ В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 70-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КОНЦЕНТРАЦИОННИЯ ЛАГЕР „АУШВИЦ“

Начало » Последни публикации

27.01.2015

„Има много важна причина днес, в деня, в който почитаме паметта на невинните жертви, брутално убити от нацистите в концентрационните лагери по време на Втората световна война, да бъдем заедно. Това е моралното ни задължение да предадем паметта от парещата болка на човечеството на следващите поколения“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева пред събралите се ученици, учители, гости и експерти в Ротондата на Министерството на образованието и науката по повод отбелязването на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер „Аушвиц“.

Денят 27 януари е обявен от ООН за международен ден на Холокоста.

„Масовото убийство в лагерите на смъртта, зловещата сянка на Холокоста се случи на цивилизовано място с интензивност и жестокост, в мащаб, какъвто историята не познаваше. Наш дълг е да пазим жива паметта, да не допуснем грешките да бъдат повторени. Отношението на хората към Холокоста днес е индикатор за моралността на Човечеството“, каза г-жа Кастрева. Тя добави: „Не бива да допускаме нашето мълчание отново да отвори вратите на антисемитизма и жестокостта. Не трябва да забравяме, че в годините на ужасните събития хиляди смели и почтени граждани в Европа рискуваха живота си, за да изтръгнат от смъртта преследваните евреи“.

По повод ретроспекцията към нечовешките проявления в годините на Холокоста посланикът на Държавата Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз говори за необходимостта да се помнят мрачните времена и да не се забравя ужасната трагедия, сполетяла евреите по време на Втората световна война. Машината за унищожаване е била детайлно планирана, за да заличи този народ. Загубата на 6-те милиона сънародници е невъзстановима, тъй като след тях би се появило ново поколение с таланти в различни области. Н. Пр. Шаул Камиса Раз изрази благодарност към българския народ, който е бил единен при противопоставянето на унищожението на свои сънародници. „България и нейният народ заслужават почит и уважение“, изтъкна посланикът на Държавата Израел и изрази задоволство от реализираното досега сътрудничеството с Министерството на образованието и науката. Той призова народите да се обединят за изграждане на общество с морал без разлика в религия, етнос и цвят.

По повод отбелязването на освобождението на „Аушвиц“ г-н Йосиф Меламед, главен секретар на Организацията на евреите в България, говори за тъжната хронология на унищожението.

Ученици от училища в страната представиха затрогващо личните си впечатления от посещение на лагера „Аушвиц“.

Учителят Ангел Янчев от СОУ „Вела Благоева“ – гр. Велико Търново, в презентация представи модел за урок по темата за Холокоста.

Заместник-министър Ваня Кастрева благодари на учителите, които с всеотдайния си труд осъществяват не само мисията си на посланици на знанието,  както и за изграждането на граждански добродетели у своите възпитаници. Тя съобщи, че екипът на Министерството на образованието и науката обявява Национален ученически конкурс за изработване на постер на тема „70 години след освобождението на концентрационния лагер „Аушвиц“  - с лице към миналото, за да имаме бъдеще“.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“