ОБРЪЩЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ ПО ПОВОД 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

Начало » Последни публикации

23.05.2015

Скъпи учители, скъпи ученици,

 

Утре всички ние за пореден път ще се поздравим за празника на духовността. Ще поднесем цветя пред паметниците на Светите братя и техните ученици. Ще слушаме или пеем обичания химн „Върви, народе възродени“.

Няма ден в годината, който толкова ясно и вдъхновяващо да символизира всичко, което ни обединява като нация, и да укрепва българския дух. Делото на Кирил и Методий е възвисило много народи от Русия до Средна Европа и им е помогнало да се съхранят. Блестящата защита на Константин-Кирил Философ срещу триезичната догма е едно от най-важните и повратни събития в Европа.

Ние се самоопределяме като българи чрез кирилицата. Кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз. На нея пишат над 300 милиона души по целия свят. Това е основанието на дядо Вазов гордо да възкликне: „че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четът“.

Затова ви призовавам всички вас, всички, които обичат България, всички, които чувстват, че са лидери, проверете къде и с какви събития ще се отбележи 24-ти май във вашето населено място. Включете се заедно със своите близки в празника, който доказва на света, че ни има и защо сме такива, каквито сме!

Скъпи деца,

Вие сте нашето утре, ние вярваме във вас и ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепим! Обичаме ви!

Скъпи учители,

Вие сте голямото приемно семейство на нашите деца. Вие сте основата на българското образование, без която всичко в нея губи значение. Вярваме във вас и ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме!

Скъпи колеги учени,

Вие откривате нови хоризонти и ние ще правим всичко по силите си, за да ви подкрепяме!

Скъпи дейци на културата,

Вие сте продължителите на делото на Светите братя и ние ще правим  всичко по силите си, за да ви подкрепяме!

Честит празник на всички!

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“