МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ И ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ВРЪЧИХА ПОЧЕТНОТО ОТЛИЧИЕ „НЕОФИТ РИЛСКИ“ НА ИЗЯВЕНИ УЧИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ

Начало » Последни публикации

25.05.2015

Днес, в кинозалата на най-голямото столично училище - 18. СОУ „ Уилям Гладстон“, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев откри тържествената церемония по връчването на почетното отличие „Неофит Рилски“.

„Наистина е много вълнуващо за всички нас да съм сред Вас и да връча тази награда, която е учредена през 1996 година“, заяви министър Танев в началото и поздрави присъстващите учители и директори, предложени да я получат.  Той каза още, че всички, които са получили това почетно отличие през годините, са вече „едно голямо българско семейство от извисени хора“ и пожела тази награда да получи повече публичност, защото това укрепва българския дух.

Най-напред министър Танев връчи почетното отличие на председателя на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, като й благодари за нейната дългогодишна и всеотдайна работа за развитието на образователното дело в България и издигане ролята и авторитета на българския учител. С почетната грамота за най-големи заслуги бе отличена и г-жа Ваня Кастрева - заместник-министър на образованието и науката.

Проф. Танев благодари на двете за възможността да работят заедно в един екип и за подкрепата, която му оказват  за провеждането на реформите.

Г-жа Янка Такева бе приятно изненадана от полученото отличие и сподели: „Днес е един от най-щастливите ми дни - 25 години работя за българското образование и за първи път получавам награда“. Тя поздрави всички с високото отличие и определи присъстващите в залата като учители новатори, до които редом скромно работят още много, много учители. Г-жа Такева подчерта още, че българската образователна система е устойчива, а българският учител е един от най-добрите. От 137 страни българският учител заема 4 място по образователен ценз и професионален опит. Като важна задача за всички, работещи в сферата на образованието, която е продиктувана от времето, в което живеем, тя посочи създаването на иновативни политики и защитаването им пред европейските ни партньори. А като втора важна задача определи въвеждането на колежанското образование.

Г-жа Такева връчи на министър Танев бронзова статуетка „Победа“ – Приз на синдиката на българските учители за постижения в областта на образованието, и по случай 24 май.

Приемайки отличието, министър Танев отговори: „С тези крила всички заедно да полетим!“ и заяви, че вярва на българското учителство най-много, защото без този гръбнак на образователната система, какъвто са те, нищо няма смисъл – нито наука, нито висше образование. Той пожела да бъде приет като един от тях, като приятел,  защото това, което всички искат е една реформа и по-достоен живот.

С приветствие и благодарност за присъденото отличие към присъстващите се обърна и г-жа Ваня Кастрева, която също бе изненадана от наградата. Тя каза, че макар да е имала шанса да работи в изключителни колективи през годините и като учител, и като директор на столично училище, а преди поста заместник-министър като началник на регионален инспекторат София-град, такова почетно отличие получава за първи път. Определяйки големия български книжовник Неофит Рилски като „Патриарх на българските учители“,  г-жа Кастрева цитира негови думи, които стоят в кабинета й: „За всяко нещо - място, всяко нещо на мястото си.“ Тя каза още, че е изключително доволна от факта, че в „четата“, в която работи – екипът на Министерството на образованието и науката, няма предател, защото иначе би разбрала за наградата, и с такъв екип може да си сигурен, че пътят ще бъде труден, но ще бъде успешен.

Заместник-министър Кастрева поздрави учителите и директорите, както и всички присъстващи на тържествената церемония с изминалия светъл празник 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и им пожела здраве и все така всеотдайно да работят за благото на българското образование и бъдещето на нашите деца.

Грамотата „Неофит Рилски“ ежегодно се присъжда на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за приноса им в развитието на образователното дело в България, номинирани по предложение на учителските колективи, в които работят, или по предложение на социалните партньори.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“