ДНЕС СЕ ПРЕКЛАНЯМЕ ПРЕД ПОДВИГА НА ХРИСТО БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО

Начало » Последни публикации

02.06.2015

С тържествена церемония пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина  столичани се преклониха пред подвига на Христо Ботев, неговите четници и на всички герои, загинали за свободата на България.

В словото за значението на  делото на Христо Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов говори за идеите на гениалния поет, които стоят в основата на нашето модерно разбиране за отстояване на националния интерес, но също и за включване на България  в европейското и световно развитие.

Бе подчертано, че както Христо Ботев, така и другите борци за свободата на родината са защитавали ценности, които с в основата на европейското единство днес.

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, която бе на церемонията в Борисовата градина, поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев.

За 139-годишнината от саможертвата на Христо Ботев и неговата чета се преклониха представители на държавната и местна администрация, неправителствени организации, военнослужещи, ученици  и учители от столични училища, и много граждани.

По-късно заместник-министър Кастрева се включи в ритуалното четене на Ботеви творби по проект „Ученици четат Ботев в метрото“.  Инициативата на РИО –София-град и Столична община се осъществи на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ по повод  Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Г-жа Кастрева и Бетина Станчева, ученичка в XI класа на Националната търговско-банкова гимназия, рецитираха стихотворението „Майце си“.

Много граждани се спираха и станаха свидетели на незагасващия плам на Ботевото слово, изразяван чрез четене на ученици на емблематичните за българската литературна класика огнени стихове. Проектът цели чрез четенето участниците да навлизат в Ботевия ритуал на отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“