ПОЗИЦИЯ НА МОН

Начало » Последни публикации

22.07.2015

Днес Министерството на образованието и науката беше официално информирано от Софийска градска прокуратура, че срещу управителя на Фонд „Научни изследвания“ Николай Христов е било повдигнато обвинение за умишлено убийство - чл. 115 от НК.  На 15 юли 2015 г., с прокурорско постановление, той е задържан за 72 ч., а на 17 юли 2015 г. СГС е наложил на Христов мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

От съобщението на Прокуратурата става ясно, че на 14 юли 2015 г. около 18.40 ч. в гр. София, на ул. „Цанко Церковски” №13, е извършено убийство на К. И. на 55 г. Същият е бил прострелян смъртоносно в областта на дясното око. При неотложните процесуално-следствени действия, които се ръководят от прокурор от СГП, е задържан Николай Христов – управител на Фонд „Научни изследвания” към Министерството на образованието и науката. Разследването по случая продължава.      

Предвид възникналата фактическа обстановка (задържане на лицето под стража и обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител на Фонд „Научни изследвания“), МОН ще предприеме нормативно установените процедурни действия за назначаване на нов управител на Фонд „Научни изследвания“. Министърът на образованието и науката ще определи нов управител и след съгласуване с Изпълнителния съвет на Фонда, ще сключи договор за управление с новоизбрания управител.

МОН е длъжно да поясни, че от информацията, с която разполага до този момент, повдигнатото обвинение срещу Николай Христов не е свързано с дейността и функционирането на Фонд „Научни изследвания“.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“