МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: МАЛКИТЕ И ГОЛЕМИТЕ УЧИЛИЩА ТРЯБВА ДА СА РАВНОПОСТАВЕНИ

Начало » Последни публикации

29.09.2013

„Ще бъдат въведени коефициенти за оптимизираме финансирането на училищата. Не трябва да се получава този дисбаланс между училищата в малките и големите населени места. Това ще стане с новия бюджет и ще бъде въведено от следващата учебна година. Мисля, че тази промяна ще помогне за развитието на малките училища“, заяви по време на посещението си в община Долни Чифлик, област Варна, министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. И добави: „Надявам се в сряда Министерски съвет да гласува 9,4 млн. лева, за да могат учителите, които не получиха увеличението си с 8 процента на заплатите, до Нова година да ги получат. Чест им прави, че не спряха работата на училищата, не спряха тока, водата, а продължиха да работят“.

Тя коментира още, че се работи за увеличение на средствата от бюджета за образование през следващата година.  „Образованието е сериозен приоритет и мисля, че цялото общество е убедено, че трябва да финансираме бъдещето на нашите деца“, каза министър Клисарова и добави, че се надява от 3,5 процента от БВП, както е в момента, за образование да бъдат заделени 4 процента.

Министърът коментира, че по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще може да се кандидатства с проекти за образователна инфраструктура. Научни проекти могат да бъдат финансирани и в рамките на програмата Хоризонт 2020, по която има 80 милиарда евро за европейските страни. „Надявам се, че нашите учени ще докажат колко са добри и конкурентоспособни на европейските си колеги“, добави министър Клисарова. И подчерта, че през последните три месеца екипите на министерството на образованието и науката работят усилено в резултат, на което усвояването на европейски средства се е увеличило с повече от 30 процента.

В община Долни чифлик проф. Клисарова заедно с кмета Борислав Натов откриха нова детска градина за 50 деца. От името на Министерството на образованието и науката министърът дари на детското заведение мултимедиен проектор.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“