МИНИСТЪР ТАНЕВ: УЧЕБНАТА ГОДИНА В ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „СТЕФАН КАРАДЖА“ – ПЛОВДИВ Е ГАРАНТИРАНА

Начало » Последни публикации

24.08.2015

48 часа след като Помощно училище "Стефан Караджа" бе обхванато от пламъци и изгоря покривът му министър Танев посети Пловдив с група експерти. Пред журналисти проф. Танев каза: "Разпоредил съм час след инцидента да се започне спешна работа по намиране на място за провеждане на учебните занимания и недопускане загуба дори на ден от учебната 2015/16 година. Второ - днес с местната власт и подкрепата на  г-жа Менда Стоянова - председател на парламентарната  комисия по бюджет и финанси, набелязахме сериозни мерки за справяне с кризата. Лично ще възложа на зам.-министър Ваня Кастрева да следи ситуацията и да ми докладва своевременно."

 В община Пловдив бе проведена и експертна среща между г-жа Менда Стоянова, проф. Тодор Танев и кмета на Пловдив - г-н Иван Тотев. На място в Помощно училище „Стефан Караджа” принципно беше решено със средства на общината да се ремонтират стаи в пансиона към училището, където ще се водят учебните занятия до възстановяване на учебната сграда.

Средствата за конструктивно обследване, проектиране, евентуално укрепване и ремонт на учебната сграда ще бъдат отпуснати целево от Министерския съвет.

Уведомено е застрахователното дружество, а предстои подготвянето и представянето на документи към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

 

 

Помощно училище „Стефан Караджа”, гр. Пловдив е държавно, специално училище от интернатен тип. Основано е през 1933 година. През учебната 2015-2016 г. в него ще се обучават 118 ученици с умствена изостаналост, от тях 80 % са с множество увреждания. Учениците са  разпределени в 14 паралелки - съответно  4 паралелки  в начален етап, 6 паралелки в прогимназиален етап и 4 в гимназиален етап. В училището се организира двегодишно обучение (IХ и Х клас) за придобиване на I степен на професионална квалификация по професиите: „работник в озеленяването”, „работник в дървообработването”, „работник кухня”.

Училището се помещава в три сгради. Сградата на училището е на два етажа. Сградата на общежитието е четириетажна, санирана сграда. Работилницата е на един етаж с четири помещения. Отоплителната инсталация е локална, от една година горивото е газ. Училището работи по множество национални програми и проекти, и по международната програма „Коменски“.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“