БЪЛГАРСКАТА ИНИЦИАТИВА „ГРАМАТИКА НА ПЪТЯ” НА 63 ОУ „ХРИСТО БОТЕВ“ - СОФИЯ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА ЗА ИНОВАТИВНОСТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ГРАМОТНОСТТА

Начало » Последни публикации

24.09.2015

В периода 8 – 17 септември 2015 г. с редица събития в цяла Европа бе отбелязана  първата европейска седмица на грамотността. На 17 септември комисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич откри организираната от Европейската мрежа за грамотност (ELINET) заключителна конференция в Брюксел с въпроса: „Как да посрещнем бъдещето, при положение че един от всеки пет европейци е неграмотен?”. Необходимостта от целенасочени мерки за повишаване на основните умения на европейските граждани подчерта в изказването си и госпожа Мариан Тисен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, а сред присъстващите бяха представители на повечето европейски правителства, пряко ангажирани в разработването и осъществяването на политики за образование и обучение на възрастни.

Организаторите бяха възприели интересен подход към церемонията по награждаване за определяне на крайния победител - чрез електронно гласуване в залата. Въз основа на критериите „иновативност”, „достигане до публика” и „използвани ресурси” три инициативи от общо 140-те, регистрирани за седмицата на грамотността, бяха предварително избрани за финалисти. Трите проекта – от Финландия, България и Испания - бяха представени с кратки филмчета, а последвалото гласуване даде преднина на българската инициатива „Граматика на пътя” на 63. Основно училище „Христо Ботев“ от София. Наградата на училището беше връчена на 17.09.2015 г. в Брюксел от холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе. Младата учителка Лили Стоилова прие трофея от Нейно кралско височество. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“