ЧЕТИРИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР ПО АСТРОНОМИЯ НА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА В РУСИЯ

Начало » Последни публикации

23.10.2015

Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 15 до 23 октомври 2015 г. в град Казан, Русия.

Стефан Иванов в IX клас от Природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" – Бургас, спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата.

Георги Александров в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий хилендарски“  завоюва сребърен медал.

Бойко Борисов в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", също спечели сребърен медал.

Петър Димитров в IX клас от Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София  беше отличен с бронзов медал.

Домакин на олимпиадата бе Казанският федерален университет. Събитието се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Ръководители на отбора са Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" – Варна, и Йоанна Кокотанекова от Асторонмическа обсерватория при Младежки център в град Хасково.

Заслуги за подготовката на участниците имат Никола Каравасилев от Физически факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Захари Дончев от Институт по астрономия на БАН, Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия "Баба Тонка" – Русе.

Отборът се връща днес, 23 октомври 2015 г., в 22.00 ч. с полет от Москва на Терминал 2.

България ще бъде домакин на XXI Международната олимпиада по астрономия през 2016 година. 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“