МИНИСТЪР КЛИСАРОВА ОТКРИ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ МОН

Начало » Последни публикации

17.09.2013

Първото заседание на Обществения съвет към Министерството на образованието и науката бе открито днес, 17 септември 2013 г., от министър Анелия Клисарова. Председател на Обществения съвет е заместник-министъра на образованието и науката Атанаска Тенева.

Министър Клисарова поздрави всички присъстващи с началото на учебната година и празника на София. Тя пожела с „Вяра, Надежда и Любов” да започне работата на съвета, защото тя ще е много сериозна и изключително отговорна. „Общественият съвет може много да помогне във връзка с вземането на решение по даден въпрос. Ние няма да мислим еднакво, но в спора се ражда истината и трябва да стигнем до най-доброто решение по даден въпрос, за да бъдем полезни и на децата, и на учителите, и на всички нас, както и на цяла България”, каза пред присъстващите министърът.

Като определи образованието като система, която трудно може да се реформира от днес за утре, министър Клисарова се спря на приоритетните задачи, които МОН си е поставило в близките няколко месеца, а именно – Законът за средното образование, Законът за професионалното образование и Стратегията за висше образование.

За обсъждането на Закона за средното образование проф. Клисарова каза, че ще има нарочни заседания на Съвета. Вторият въпрос е допълнение и изменение на Закона за професионалното образование, „където сме изостанали много с потребностите на пазара на труда и на бизнеса от региона”, каза министърът. „Идеята е Регионалните инспекторати по образованието да се свържат с областните управители и с бизнеса по места, за да се определят приоритетите за дадения регион. В тази насока ще имаме помощ от посолствата на Германия и Швейцария, където професионалното образование е най-добре развито”, подкрепи предложението си министърът. Като трето предизвикателство пред МОН, тя посочи разработване на Стратегията за висшето образование.

След изказването на министъра, Общественият съвет продължи работата си с представяне на членовете и обсъждане на Правилата. Бяха обсъдени различни предложения, а за следващото заседание членовете на Съвета ще обърнат внимание на ролята на обществените организации за създаване на обществен имидж и авторитет на българския учител и училището. Предложението е на г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, която е един от членовете на Съвета. Членове на Обществения съвет са и г-жа Лиляна Вълчева – председател на Националния браншови синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, Юлиян Петров – представител на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, представители на фондации, сдружения и родителски организации, работодателски организации в сферата на образованието. На следващото заседание ще бъдат поканени и представители на Съвета на учениците.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“