НАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В ЛУКОВИТ

Начало » Последни публикации

17.11.2015

Министерството на образованието и науката проведе първата национална среща по изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства на 16 и 17 ноември 2015 г. в Луковит. В нея взеха участие г-н Роберт Джераси – съветник на министъра на образованието и науката, експерти от МОН, началници и експерти от регионалните инспекторати по образованието в страната, директори и учители от учебните заведения в община Луковит.

Участниците бяха посрещнати по традиция от ученици с пита с мед и китка есенни цветя. Събитието откри директорът на дирекция „Формиране, анализ и оценка на политиките“ г-жа Пенка Иванова, която поздрави присъстващите с Международния ден на толерантността и прикани всички да почетат паметта на жертвите от атентатите в Париж с едноминутно мълчание.

В качеството си на домакини приветствия поднесоха началникът на РИО – Ловеч г-н Еленко Начев, кметът на община Луковит г-н Иван Грънчаров и областният управител на Ловеч г-жа Ирина Митева.

Обучителните панели на срещата обхванаха стратегическите документи и ръководството за мониторинг на образователната интеграция. Лектори бяха г-жа Иванова, г-н Джераси и г-н Йосиф Нунев, държавен експерт в дирекция „Формиране, анализ и оценка на политиките“  в МОН.

Експертите посетиха Начално училище „Инж. Г. Ив. Вълков“ - Луковит, което е приемник на първото светско училище в общината и през годините се утвърди като модел на етническа толерантност и добри педагогически практики в обучението на деца от ромски произход. Директорът на училището, г-жа Божидарка Василева, презентира процеса на образователната интеграция в училището. Виолета Йорданова, началник на отдел „Образование, култура, социални и младежки дейности“ в Община Луковит, направи кратък обзор на интеграционния процес в общината и приоритетните области при неговото осъществяване. Възпитаниците на началното училище поздравиха гостите с богата поетично-музикална програма.

„Този плам в очите и усмивките на учениците не могат да се режисират. С тях вие сте благословени ежедневно. Благодарим ви, че ни направихте съпричастни към вашия училищен живот“. С тези думи г-жа Пенка Иванова се обърна към педагогическата колегия, похвали добрата материална база и отправи покана към училището да представи празнична програма по случай Международния ден на ромите   в Министерството на образованието и науката на 8 април следващата година.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“