ИНФОРМАЦИОННО-РАЗЯСНИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ НА МОН СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС В ПЛОВДИВ

Начало » Последни публикации

20.11.2015

Поредната работна среща от информационно-разяснителната кампания на МОН бе открита днес от кмета на Пловдив Иван Тотев в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“.

Иван Тотев приветства всички с „Добре дошли в Пловдив“ и увери присъстващите, че като кмет на втората по големина в България община следи дебатите и това, което се случва със законодателството в различните сфери, включително и това, което се случва в сферата на образованието. Философията на живота е такава, че човек се учи от момента, в който се роди, докато е жив. Той заяви: „Въпреки, че има трудности, въпреки, че има дебати, и въпреки, че винаги има съпротива, ние не трябва да се отказваме когато има нещо ново и искаме да направим реформи“. Пловдив е град със засилено индустриално производство и връзката между кадрите и пазара на труда е особено важна, затова и неслучайно Община Пловдив е предложила един от първите професионални колежи да бъде в Пловдив, каза г-н Тотев и добави, че с огромно нетърпение се очакват новите промени в професионалното образование.

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева представи първите три държавни образователни стандарта. Тя изтъкна и новата роля на учителя. „Защото носителят на качеството са не само подзаконовите нормативни актове. Носителите  на качеството са учителите“.  Г-жа Кастрева коментира значението на местната власт за задържането на децата в училище и в детските градини  и се спря и на ролята на обществените съвети: “Те вече имат своето място в училище. Надявам се че те ще бъдат равнопоставени партньори. Именно общественият съвет трябва да помогне на директора на училището при взимането на важни стратегически решения“.

В работната среща участваха началникът на отдел „Образование“ в Община Пловдив, г-жа Донка Щилянова, началникът на РИО - Пловдив, г-жа Иванка Киркова, директори на дирекции в МОН, началниците и експерти от РИО - Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, директори на училища и детски градини от петте области.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“