АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: СЪЗДАВАМЕ УСЛОВИЯ ЗА МЛАДИТЕ УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

15.09.2013

Правим първи стъпки към въвеждане на Дуалната система, каза министърът на образованието и науката

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова заяви в предаването „Събуди се” на НТВ, че стартът на новата учебната година е подсигурен. Тя изказа притеснение, че само 3 % от учителите са под 29 годишна възраст, което е сериозно предизвикателство пред образователното министерство. Министър Клисарова подчерта, че в Закона за средно образование са направени промени в посока на подобряване условията на учителската професия, възможност за кариерно развитие, по-добри нови методи на преподаване като мотивация пред младите да се насочват към Педагогика. Допълнително промени се целят в това държавната субсидия да бъде насочена към педагогическите специалности, да се повишат стипендиите на студентите, които учат педагогика. В момента се преговаря и за това да се осигурят социални пакети за младите учители и възможности за израстване в професията, допълни образователният министър.

На въпрос за ранното профилиране на учениците, министърът отговори, че това е от полза и помага да се запознаят с различните видове професии, а за в бъдеще ще допринесе за тяхното развитие и по-късна професионална реализация. Те ще имат основната подготовка, която се получава от задължителните предмети и основните им знания няма да бъдат пренебрегвани. До Нова година учениците ще имат възможност да направят своите практики и стажове в работна среда. Възможността да се обучат децата да имат професионални умения, когато завършат и да могат да се реализират веднага на пазара на труда, това е връзката между обучението и бизнеса или това са първите стъпки към въвеждане на Дуална система, завърши министър Клисарова.

Във всички средищни училища, които са около 900, е целодневното обучение е осигурено до 8-ми клас включително, за останалите е до 4-ти клас. Трябва да бъде оптимизиран учебният процес и учебната база, за да може да се отговори на желанието на всички за целодневно обучение. Важно е да се убедят родителите, че всяко училище е достойно и престижно, да се квалифицират достатъчно преподаватели, така че те да бъдат ефективни. Предизвикателство пред МОН е да започне да оборудва поетапно всички училища с таблети, интерактивни дъски и WI-FI връзка. Това са задължителни елементи на съвременното образование, каза министърът на образованието и науката.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“