НАГРАДИТЕ „СЪРЦЕТО НА СОФИЯ“ И „СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ“ БЯХА ВРЪЧЕНИ ПО ВРЕМЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА „РАЗЛИЧНИ, НО ЗАЕДНО“

Начало » Последни публикации

11.01.2016

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева бе сред участниците в осмата поредна церемония по връчване на наградите „Сърцето на София“ и „Сърцето на България“, която се проведе на сцената на театър „София“. „Преди осем години заедно започнахме тази инициатива. Започнахме я с идеята да направим традиция. И това се случи, защото сме заедно. На сцената се събират децата от различните краища на София и на България със своите различни таланти“, каза г-жа Кастрева като се обърна към най-младите и към партньорите на инициативата  „Различни, но заедно“. Събитието се осъществява по инициатива на Синдиката на българските учители със съдействието на Министерството на образованието и науката съвместно със Столичната община и други организации и представители на деловите среди. Заместник-министър Кастрева благодари на всички, които работят за развитието на таланта на малки и големи. „Желая на всички прекрасна нова година, която да ги изпълни с вдъхновение за още по-добри дела“, каза тя при връчването на една от наградите.

При откриването на церемонията г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, заяви: „Доброто образование стои в основата на интеграцията“, Бих искала да поздравя номинираните и наградените участници, тъй като това са хора със специално отношение към децата и младежите.“

За значението на инициативата и за приноса на номинираните говори г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

На церемонията присъстваха г-жа Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 43. Народно събрание, експерти от МОН и от РИО - София-град, видни представители на българската музикална култура и др.

Награди „Сърцето на София“ получиха Мартина Камбурова – ученичка в Националната търговско-банкова гимназия, Елеонора Лилова – директор на 2. СОУ „Акад. Емилиян Станев“, Севдалина Джонгарска – директор на най-голямото училище с детска градина на Балканите за деца с увреден слух  - „Проф. д-р Дечо Денев“ – София. Със същото отличие бяха наградени и проф. Теодора Павлович – вицепрезидент на Международната федерация за хорова музика и диригент на Софийския камерен хор „Проф. Васил Арнаудов“, както и Пламен Константинов – селекционер на българския национален отбор по волейбол.

Първа инвестиционна банка получи награда за социална ангажираност, а наградата „Сърцето на България“ бе присъдена на БНТ.

Годишните награди на Арт център „Кърнолски“ са под патронажа на кмета на Столичната община г-жа Йорданка Фандъкова, която е и първият носител на почетния знак „Сърцето на София“.

Благотворителният концерт „Различни, но заедно“се състоя пред над 350 зрители в театър „София“, а отличията се присъждат на личности, неправителствени организации и компании за творческата им и  обществена дейност в полза на децата и младежите.

Освен, че в рамките на благотворителния концерт „Различни, но заедно“ се връчват наградите „Сърцето на София“ и „Сърцето на България“, той събира на една сцена деца и младежи от различни етноси, с различно вероизповедание и с различен социален статус. Сред участниците в концерта бяха Ваня Костова, Боян Михайлов, Софийски камерен хор "Васил Арнаудов"; вокална студия „Дъга“; балетна школа „Маша Илиева“;  детски танцов ансамбъл "Искрица" при Народно читалище "Витоша" в София; деца от дом за деца, лишени от родителски грижи от село Дрен; танцово студио “Hyphers”; Виктория Дамянова - солистка от училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл"; балет “Веда джуниър“ и група за синхронни танци „Импулс“ към Средно специално училище с детска градина за деца с увреден слух „Проф д-р Дечо Денев“ и други талантливи изпълнители.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“