МИНИСТЪР ТАНЕВ: МАРИЯ НЕ Е ГЕРОЙ, ТЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРОЙ!

Начало » Последни публикации

21.01.2016

„Да стисна ръката на Мария, това мога, повече не мога, няма как да й благодаря. Тя не е герой, тя е повече от герой!“. Така министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обърна към ученичката Мария Звездева от Стара Загора, която със своето хладнокръвие и бърза намеса спаси човешки живот и предотврати пътен инцидент миналата седмица.

Проф. Танев подари на Мария плакета на Министерството на образованието и науката и таблет, а в поздравителния адрес до нея й благодари за съпричастността, съдействието, добротата и смелостта да помагаш в беда. Министърът подчерта, че това са качества - белег за благородство, които са присъщи само на тези, „които имат сетива да усетят с душите си проблемите на другите и на света около нас“. За доблестта и морала на едно 15-годишно момиче, за хуманната й постъпка и силен характер той я нарече „ боец“.

„България и светът ще бъде едно по-добро място за живеене с хора като теб, Мария!“ каза в заключение министър Танев и благодари не само на Мария, но и на училището й, и на системата като цяло. Той заяви още, че постъпки като тази на Мария ни карат да бъдем оптимисти и ни дават основание да вярваме, че образователната система работи и българският учител е на своето място.

За Мария и нейната постъпка говори и г-жа Латинка Петрова, директор на Дома „Мария Терезия“, в който живее момичето, както и директорът на Спортното училище, в което учи Мария, г-н Димо Неделчев, които също присъстваха на срещата.

Най-развълнувана от всички обаче бе самата Мария. Тя благодари на всички с думите: „Благодаря, че дойдохте за мен!“. Кратко и скромно като самата нея тя каза: „Искам и всеки един човек да бъде като мен. И това беше моето задължение да помогна на един човек.“

Министър Танев отново взе думата и пожела на Мария нови успехи в спорта, в плуването, което тя тренира. Към пожеланието й от началника на отдел „Връзки с обществеността“ г-н Иван Такев да стане олимпийска шампионка, министър Танев добави: „България има нужда от такива спортисти, но България има нужда повече от хора, които възпитават другите, от хора с мигновена реакция като тебе, мигновена реакция за доброто, за нужното за другите. Много повече имаме нужда от това, остани с нас, за да ни даваш пример и по-нататък.“

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“