МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА“ НИТО ПАДА, НИТО ИЗЧЕЗВА, ОТИВА В IX КЛАС

Начало » Последни публикации

25.01.2016

„История славянобългарска“ нито пада, нито изчезва. Отива там, където може да бъде разбрана вероятно по-добре, текстът на Паисий е основата за българското Възраждане на нацията ни.

Така министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев обясни предложението за изучаването й в IX клас, а не както досега в VI клас, при представянето на публикуваните за едномесечно обсъждане проекти на учебни програми за II, VI и VIII клас.

„Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, аз като министър няма да допусна да липсва в съдържанието. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим, ще допринесе за по-плътното усвояване на тънкостите на тези текстове. Моля ви да приемете нашата нагласа, че освен тези съдържания и текстове – текстове в кавички, това не са текстове, защото Ботев – отказвам да е само текст, Иван Вазов отказвам да е само текст – думата текст не е приложна и към философията – било на Хегел или на Кант. Тези велики произведения трябва да бъдат поднесени по най-добрия възможен начин както във вертикала, така и в хоризонтала“, каза министърът и поясни: Във вертикала означава в нужната възрастова група, в хоризонтала означава – в синхрон с други учебни предмети за същия клас.

Според министъра след един месец, когато всички се изкажат по този въпрос, ще стане ясно дали е било най-правилно предложение „История славянобългарска“ да се учи в IX клас. Изброявайки останалите автори и стигайки до Ботев, Танев заяви: „Аз съм патриот и това под никаква форма не може да бъде заличено. „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, както и "Къде си, вярна, ти любов народна" и "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов, както и първият куплет на марша „Шуми Марица“ ще се изучват по музика. За изучаване отпада „Бай Ганьо в банята”. „Смятам, че не е подходящо. Ние сме в 21 век и България е мръднала специално в това отношение от тогава”, каза още министърът.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“