ДИЯН СТАМАТОВ: ОБЩЕСТВОТО ЯСНО ПОКАЗА, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО Е ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

15.02.2016

Гост на Георги Любенов в неделната утрин беше новият заместник-министър на образованието и науката Диян Стаматов. Отговорностите на новия пост са много по-големи, няма ги и усмивките на децата, които е срещал всеки ден в училището, сподели той. И подчерта, че е седнал на един от най-горещите столове в политиката, като уточни, че самият той е много далече от нея.

“Приех по една единствена причина – в момента образователната ни система се намира може би на най-ниското ниво от много, много години назад и сега е времето, в което да се направят крачки за много добра реформа”, мотивира се за поемането на поста Стаматов.

Сега е моментът за изготвяне на нови стандарти, нови правила, които определят възможностите за развитие на образованието десетилетия напред, подчерта зам.-министърът и заяви амбиция за промени в управлението на самото образование.

Той коментира и последните скандали в този ресор, като подчерта, че проблемът идва от това, че не се говори просто и достъпно. И поясни, че преди два месеца бяха приети учебните програми за I и V клас; бързо трябваше да бъдат предложени за обсъждане тези за II, VI и VIII клас, които са в процес на обсъждане в момента, продължаващ 30 дни – това е времето за критики по тези програми. Програмите са първата стъпка за създаване на учебник.

В отговор на въпроса, провокация ли е скандалът за понятието съжителство вместо робство, Стаматов предположи, че е така, защото думата съжителство не съществува, няма как да бъде сменено онова, което от времето на Иван Вазов е ясно. И подчерта, че в момента българският учител е много притеснен от всичко това, което става.

Поведението на всички в обществото ясно показа, че образованието е наистина приоритет. “Отдавна не си спомням да са се вдигали цели градове за образование, което означава, че българинът милее за своето образование и никой не трябва да си прави илюзии, че трябва да се променя нещо, свързано с български автори, с изучаване на българската история”, заяви Деян Стаматов.

Учебници ще има, въпросът е какви ще бъдат тези учебници по четири предмета – буквара в първи клас, математиката в първи клас, историята и географията в пети клас, каза зам.-министърът и поясни, че се водят преговори с издателите, защото качествен учебник се подготвя много бавно, процесът е подчинен на процедури, предвидени от законодателството.

Цялото интервю може да гледате тук:

http://bnt.bg/part-of-show/stamatov-obshtestvoto-yasno-pokaza-che-obrazovanieto-e-prioritet

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“