МЕГЛЕНА КУНЕВА НА ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ: ОТ 2555 УЧИЛИЩА 1400 СА С ОСИГУРЕНА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА НА ВСИЧКИ УЧИЛИЩНИ СГРАДИ

Начало » Последни публикации

19.02.2016

Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет да се реализира Национална програма „Достъпно и сигурно училище”, съобщи министър Кунева в парламента

От 2555 училища в страната 1400 са с осигурена физическа охрана на всички училищни сгради. Това каза по време на парламентарния контрол днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос за сигурността в училищата. Тя цитира данните от специален анализ на МОН, възложен при поемането на поста, според който училищата без осигурена физическа охрана са 837. С частично осигурена физическа охрана на сградите са 306, докато при 1400 е осигурена пълна охрана.

По думите на министър Кунева Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерския съвет и Национална програма „Достъпно и сигурно училище“, като по модул „Сигурност“ се предвижда да бъде финансирано закупуването на технически средства за контрол на достъпа в училищата. Предвидените средства са в размер на 1,5 милиона лева, съобщи още тя.

Гарантирането на сигурността в общинските училища, каквито са повечето от тях, съгласно закона е ангажимент на общините. Считам обаче, че Министерството на образованието и науката трябва да има много по-активна политика в това отношение, подчерта министър Кунева и каза, че през март ще се проведе Национална среща по въпросите на  сигурността в училище, съвместно с представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, ДАНС, неправителствени организации, представители на местната власт и др. В рамките на тази среща училищата ще споделят добри практики, свързани със сигурността. Ще обсъдим и възможността за изработване на общи стандарти за охрана в училищата, подчерта министър Кунева.

Във всички области са предприети мерки за подобряване сигурността на учениците съвместно с ръководствата на училищата, органите на МВР, областната и общинската администрация – подобряване на пропускателния режим в училищата, изготвяне на графици за дежурства, сключване на договори с охранителни фирми, ограничаване достъпа на външни лица, обучение на персонала, инструктаж на учениците, засилен контрол за изпълнение на задълженията на охранителите, монтиране на допълнителни камери, по-добра осветеност на училищните дворове, каза още министър Кунева.

По думите й случаите на насилие в българските училища предизвикват тревога не само в системата, но и в цялото общество и трябват непрекъснати и целенасочени усилия за по-сигурна и по-спокойна среда в училищата, за което МОН вече е предприело съответните действия.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“