МИНИСТЪР КУНЕВА: ЗА ТОТАЛИТАРНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ СЕ УЧИ ПО ИСТОРИЯ СЕГА, ЩЕ СЕ УЧИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ И С НОВИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ

Начало » Последни публикации

19.02.2016

В момента периодът на тоталитарния комунистически режим се изучава в VI, X и XI клас в часовете по история и цивилизации, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол днес.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование и учебните програми дават много по-голяма възможност и изучаване на този период от най-близката ни история. В новите програми това се предвижда в VII, IX и X клас и учебните часове по история и цивилизации от 72 се увеличават на 126. Този исторически период ще бъде засегнат в часовете по гражданско образование в XI и XII клас и в профилираната подготовка в XI и XII клас чрез форматиране на специални модули по история, каза още министър Кунева. Така че на ниво учебни планове и учебни програми сме създали достатъчно условия за изучаване на тоталитарните режими. Това зависи също и от творчеството на учителите, които могат сами да подбират източниците, чрез които да запознаят учениците с този период от най-новата ни история.

Министър Кунева подчерта, че не само информация за този период е необходима, но и отношение към него. В редица документи на българската държава това отношение е ясно изразено и то е намерило място в учебните програми, категорична беше тя. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“