МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИ ЗАЩИТЕНИ ПРОФЕСИИ

Начало » Последни публикации

30.08.2013

„Държавата може да определи защитени професии, необходими за развитието на икономиката. Изборът им трябва да стане, чрез определяне на критерии, които предварително да се обсъдят. Нужно е професионалното образование да бъде обвързано със спецификата на всеки регион и бъдещите планове за развитие и инвестиции”, това обясни на среща с директори и учители днес в Благоевград министърът на образованието и науката проф. д.р Анелия Клисарова.

Тема на разговора бяха основните моменти в проекта за закон за средно образование, който се работи в момента. Паралелно се подготвят и текстовете за професионално образование.На срещата беше обсъден и въпросът с въвеждането на така наречената дуална система или обучение чрез работа. Според министъра на образованието средните професионални училища трябва да си сътрудничат, както с бизнеса, така и с университетите със сходни специалности.

Директорите на училища категорично заявиха, че подкрепят въвеждането на кредитна система в професионалното обучение, която ще залегне в новия закон.

„Квалификацията и мотивацията на учителите са ключ към качествено образование”, категорична беше проф. Клисарова. По думите й учителите трябва да имат възможност да участват в международни програми, обучения и обмен на добри практики.

Дискутирана беше и темата за децата със специални образователни потребности и тяхното интегриране в образователната система. По думите на проф. Клисарова трябва да бъде въведен индивидуален подход към всяко дете, в зависимост от неговите потребности.

Министър Клисарова увери, че проектът за закон за средното образование и предучилищната подготовка ще бъде подложен на широко обществено обсъждане. Тя ще продължи срещите си по региони с учители и директори, тъй като, по думите й: „вие сте хората, които най-добре знаят какво и как трябва да се промени в системата”.

По-късно министърът на образованието и науката посети ОУ „Паисий Хилендарски” в село Долно Осеново, община Симитли. От името на МОН проф. Клисарова дари книги на училището.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“