МИНИСТЪР КУНЕВА: РЕФОРМИТЕ В БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ СА В УНИСОН С ОБСЪЖДАНИТЕ В ЕС МЕРКИ

Начало » Последни публикации

24.02.2016

Реформите в българското образование - както в училищното, така и във висшето, са в унисон с реформите, които в момента се обсъждат на ниво Европейски съвет. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която участва в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС.

Нещата, с които се бори българското общество и българската икономика, са типични за почти всяка една европейска държава. В момента едва ли има страна, която да може да каже, че има пълно съответствие между уменията, с които младите хора излизат от образователната система, и уменията, необходими за трудовия пазар, коментира още Кунева.

Тя посочи, че страните в ЕС имат възможността да обсъждат добри практики и да се сравняват, което развива всички. Страните, които успяват са тези, които в тясно взаимодействие с бизнеса създават още от ранна училищна възраст умения за предприемачество, както и онези държави, които подкрепят професионалното и дуалното образование.

Българското правителство ще предприеме необходимите мерки по тези две линии, както и по отношение на висшето образование. С промените в Закона за висшето образование се дава предимство на приоритетни професионални направления, за които има глад на пазара на труда, както и се разписват защитени специалности. Те може да не са актуални днес, но произвеждат редки специалисти и трябва да ги запазим, за да може да ги използваме при нужда, каза още Кунева и даде като пример за такива т.нар. екзотични филологии.

Вицепремиерът съобщи още, че на днешния съвет е бил обсъден и въпросът за образованието на мигрантите. Тези, които вече са в Европа, трябва да могат да се включат на пазара на труда, затова е важно образование не само за децата, но и за цялото семейство - както по език, така и за умения. Друг важен акцент е в ЕС да се намери форма на признаване на квалификациите от трети страни, за да може да се използва по-пълноценно икономическият потенциал на бежанците.

Заседанието на Съвета продължава и в момента. Просветните министри на ЕС обсъждат начините, по които образованието може да помогне в процеса на социално включване и да предотврати радикализацията сред младите.

Преди началото на Съвета вицепремиерът Кунева проведе среща с еврокомисаря по образованието, младежта, културата и спорта Тибор Наврачич, когото запозна с предприеманите от МОН конкретни стъпки, произтичащи от промените в Закона за висшето образование и новия Закон за училищното и предучилищното образование. Радвам се, че българското правителство получава подкрепата на Европейската комисия за провежданите реформи в образованието, коментира Кунева. Двамата обсъдиха визитата на еврокомисаря Наврачич в София на 8 април тази година.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“