ДИЯН СТАМАТОВ: „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА“ ЩЕ СЕ УЧИ В IX КЛАС ПО ЛИТЕРАТУРА, А В VI КЛАС И В ГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП – ПО ИСТОРИЯ

Начало » Последни публикации

07.03.2016

Заместник-министърът на образованието и науката в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия

Има три момента в образованието на децата, в които "История славянобългарска" ще се учи. Това увери заместник-министър Диян Стаматов в предаването "Събуди се".

"История славянобългарска" я има в проектите по български език и литература за девети клас, има я и в учебниците по история в VI клас и в гимназиалния етап”, обясни той. Стаматов уточни, че до началото на август ще се правят подготовките за промени в учебните планове.

Този период е времето в което законът трябва да придобие една форма на живот, да може спокойно да влезе във всяко едно училище в началото на учебната година, посочи Диян Стаматов.

"В момента са заложени около 100 български произведения, много от чуждестранните произведения са силно намалени, за да може да се "олекоти" учебната програма на учениците въобще. На всеки е ясно, че досега в учебниците имаше много съдържание, което е тежко, трудно и не се осмисля достатъчно добре от учениците", коментира още заместник-министърът.

Той обяви още, че най-голямата реална промяна е разделянето на гимназиалния етап на 2 части – от VII до X клас, както и след X клас. Точно в последния етап ще има възможност за различен брой часове по различен предмет в зависимост от профила на всяко училище или паралелка.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“