МИНИСТЪР КУНЕВА: ОТ 120 ТВОРБИ, КОИТО ЩЕ СЕ ИЗУЧАВАТ, 90 СА ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

Начало » Последни публикации

07.03.2016

От 120 литературни произведения, които ще се изучават по новите програми в II, VI и VIII клас, 90 са от български автори. 56% от учебния материал по история е посветен на нашето минало, останалата част е на световната история. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева  в предаването „Денят започва“ по  БНТ.

Министърът обясни, че в процеса на обществени обсъждания на програмите, се е наложило мнението да се включат емблематични за литературата ни текстове.  Тя даде пример с Иван Вазов и изброи произведенията  „Немили недраги“, „Една българка“, „Българският език“, из „Епопея на забравените“ - „Левски“, „Опълченците на Шипка“, „Паисий“, от романа  „Под игото“ - главите „Представлението“, „Гост“, „Новата молитва на Марка“ и „Пиянството на едни народ“. Ще се учи и „При Рилския манастир“, „Новото гробище на Сливница“, „Елате ни вижте“ и „Дядо Йоцо гледа“.  От Алеко Константинов ще се изучават откъс от  „До Чикаго и назад“, „Разни хора, разни идеали“, а от  „Бай Ганьо“ – главите  „Бай Ганьо пътува“, „Бай Ганьо се върна от Европа“ и „Бай Ганьо на гости“. 

Днес приключва събирането на становища по новите учебни програми за II, VI и VIII клас, припомни министър Кунева и обясни, че предстои да се обобщят предложенията и да се обявят окончателните програми.

Много и мащабна работа се извършва в Министерството на образованието и науката, каза вицепремиерът Меглена Кунева. Тя посочи, че освен средното  образование, Министерството отговаря и за предучилищното, за висшето образование , за науката. Във всяка една от областите се правят сериозни крачки напред, но това да прилагаш един нов закон, какъвто е Законът за предучилищното и училищното образование, е много трудно, каза Кунева. Според нея изключително важна е сферата на висшето образование, а амбициите й са след приемането на промените в  Закона за висшето образование, финансирането му да се обвърже с качеството на обучението.

България трябва да се справи с високия процент на деца, които напускат рано училище. Трябва да приемем дуалното и професионалното образование за хора, които искат да се развиват, каза министър Кунева.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“