МИНИСТЪР КУНЕВА: В МОМЕНТА СЕ ИЗРАБОТВА СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЩИТЕНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ

Начало » Последни публикации

26.03.2016

В момента в Министерството на образованието и науката се изготвя списъкът със защитените специалности. Те трябва да отговарят на няколко критерия - да са уникални, да не комбинират две или повече специалности и да подготвят малко на брой, но незаменими специалисти. Това заяви пред студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски" вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на дискусия за предизвикателствата пред висшето образование. Списъкът ще бъде обсъден както с висшите училища, така и с бизнеса и социалните партньори, каза вицепремиерът.

На въпрос дали правото може да стане защитена специалност, Кунева посочи, че   подобни масови специалности, независимо от безспорната си икономическа пригодност, не попадат в списъка, защото за тях винаги има много желаещи студенти. Подобна е и ситуацията с медицината, която е много важна за обществото, но в нея няма недостиг на студенти.

По думите й висшите училища трябва много внимателно да преценят кои специалности да развиват, за да може да предоставят качествено образование. В момента вие не се състезавате само с университетите в България, но и с университетите в Гърция и Македония, а и в цяла Европа, заяви Кунева в обръщението си към студентите. Тя припомни, че тази седмица Министерският съвет прие списък с 32 приоритетни професионални направления и призова ръководството на ЮЗУ да направи своя анализ кои са силните страни на университета. По думите й педагогиката, която е едно от приоритетните професионални направления, може да бъде една от насоките, които да се развиват допълнително.

Министърът  посочи още, че Югозападният университет може да се възползва и от предложението на МОН, което скоро ще бъде прието от Министерския съвет, стипендиите за студенти от българската диаспора да се увеличат от 400 на 1000. По думите й университетът, който се намира в пряка близост до две граници, може да привлича именно студенти сред българите в чужбина.

Кунева съобщи още, че предстои да се усъвършенства моделът за кредитиране на студенти и докторанти, както и системата за по-големи облекчения за студентски кредити.

На въпрос за участието на студенти доброволци по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, Кунева обясни, че те трябва да са действащи студенти по време на българския мандат, най-добре в четвърти курс. Нужда от доброволци ще има, тяхната подготовка ще започне до година, каза още тя. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“