КУНЕВА: ПРЕЗ АПРИЛ ПРЕДСТОИ МОН ДА ПРЕДСТАВИ МЕРКИТЕ ПО СТРАТЕГИЯТА ПРОТИВ РАННОТО ОТПАДАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕ И ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТСЪСТВИЯТА

Начало » Последни публикации

01.04.2016

През април ще бъдат обявените мерките за справяне с проблема с ранното отпадане на децата от училище и за намаляването на отсъствията. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпроси в кулоарите на Народното събрание. 

Проблемът с отпадащите от образователния процес деца се отразява на шансовете им в бъдеще и на състоянието на работната сила и заетостта, каза министър Кунева и добави, че проблемът е подчертан в училищата с деца от малцинствата. Предложенията ни са свързани с повече занимални, целодневни обучения и акцент върху предучилищното образование, за да се адаптират по-рано децата в учебна среда, обясни министърът.

Важно е и ученето през целия живот, през който процес децата, прекъснали образованието си, да могат да се връщат и да го завършат, каза още Кунева. Според нея ранното професионално профилиране, професионалното образование и дуалното обучение също са решения на проблема и са заложени в стратегията на МОН. Това са мерки, които знаем, че работят, но аз поставям фокуса върху контрола, категорична бе тя.

Ще благодаря специално на учителката от репортажа по Нова телевизия - учителската професия се работи точно с такава отдаденост, коментира образователният министър по повод репортажа от тази сутрин по Нова телевизия за преподавателката от с. Камен, община Стражица, която е организирала кампания, за да се върнат отсъстващите отново в час. Учителите, които правят допълнително усилие, могат да разчитат на моята лична благодарност и ще я имат, коментира още министър Кунева.

На въпрос на журналисти за преписването и купуването на докторски дисертации Кунев коментира, че това е измама, съизмерима с корупцията. По думите й трябва да се зачита академичната автономност на университетите, но въпреки това са необходими сериозни проверки. 

 

 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“