МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: ГОТОВИ СМЕ ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Начало » Последни публикации

15.08.2013

„Готови сме за новата учебна година. Учебниците са отпечатани и вече се разпределят. В 688 училища в цялата страна в момента текат ремонти, включително и текущи. В 13 от тях ремонтните дейности няма да приключат до първия учебен ден, но това няма да попречи на нормалния учебен процес в тях”, това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Тя съобщи още, че първият учебен ден ще е на 16 септември – понеделник. Около 64 000 ще са първокласниците в страната.

„В новия закон за средното образование се отделя специално място на професионалното обучение. По Наредба 11 паралелките трябва да бъдат най-малко с 18 деца. За професионалните училища по изключение намалихме границата до 12 деца, за да мотивираме приема и да не закриваме паралелки”, каза в отговор на въпрос проф. Клисарова.

По думите й твърденията, че ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъде провалена, са спекулации, тъй като в момента тя все още се подготвя и реално няма преговори с Брюксел.

„На 23 август предстои важна среща с представители на Европейската комисия, чиято основна тема ще е програмата”, съобщи проф. Клисарова.

Във Варна министърът на образованието и науката присъства на честванията за празника на града. Проф. Анелия Клисарова участва и в церемонията по откриване на новия терминал на летище „Варна”.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“