ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ НАГРАДИ ПЪРВЕНЦИТЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО „ВИРТУАЛНО ПРЕДПРИЯТИЕ“

Начало » Последни публикации

16.04.2016

Бъдете честни в играта си за симулацията на виртуални предприятия. Бъдете спортсменски настроени и не забравяйте, че състезанието все пак  е една хубава игра. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов се обърна  към участниците преди началото на финалната надпревара в XVIII издание на състезанието „Виртуални предприятия“на Джуниър Ачийвмънт България, която се проведе в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади и състезания.

Заместник-министър Стаматов връчи наградите на заелите първи места в индивидуалното и в отборното класиране.

Първенец в индивидуалната категория е Стоян Гечков, XII клас от Националната търговска гимназия – гр. Пловдив. Второ и трето място съответно заеха единадесетокласничките от Професионалната техническа гимназия – гр. Самоков,  Елвира Симонова и Йонна Нешева.

В отборното класиране на първо място е предприятието Hawai Girls от Професионалната техническа гимназия – гр. Самоков. На второ  място са „Диктаторите“ от Националната търговска гимназия – гр. Пловдив и Национален учебен комплекс по култура - София. Отборът от Математическа гимназия „Баба Тонка“ – гр. Русе с предприятие Creative Solutions зае трета позиция.

Днес младите мениджъри решаваха индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който заедно с отборното класиране определя и персоналните победители в играта.

Всички ученици от първите три отбора в класирането ще имат шанса да получат допълнителна награда- възможност да кандидатстват за ежемесечна стипендия към съответната община на стойност половин минимална работна заплата в рамките на една астрономическа година.

Преди днешния финал се проведоха два кръга с участието на 800 ученици от 20 населени места в страната.

„Виртуално предприятие“ е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Участниците в играта стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за шест основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производство, маркетинг, капиталови инвестиции, развойна дейност и благотворителност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Програмата „Виртуално предприятие“ е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години.

Надпреварата „Виртуално предприятие“ е включена в календара на МОН.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“