МИНИСТЪР КУНЕВА: НЕГРАМОТНОСТТА Е ТЕЖЪК ПРОБЛЕМ, КОЙТО МОЖЕ ДА ИЗБУХНЕ

Начало » Последни публикации

18.04.2016

Неграмотността в училище е тежък социален и икономически проблем, който може да избухне. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в предаването „Комбина“ по Нова телевизия.

Според Кунева новият просветен закон е едно от нещата, с които държавното управление иска да „обърне вълната“.

Министърът  обеща да има повече пари за учителите като се използват максимално механизмите на еврофондовете и съобщи, че през втората половина на юни ще има голям учителски събор, като целта му е учителите да почувстват уважението и признателността на обществото.

Трябва да бъдем особено разумни и да се пазим от радикализиране. Мястото на всякаква директна манифестация на религиозна принадлежност не е в училище. Така вицепремиерът коментира казуса с 16-годишната Емине от с. Вълкосел, която заведе дело защото не й позволявали да ходи със забрадка в училище. Във връзка с казуса Кунева се позова на конституцията, според която училището е светско, а също и опита на Франция, която забрани мюсюлманските забрадки в училище. Не бива облеклото да подчертава религиозни различия, каза министърът и добави, че ако много ярко се афишира принадлежността към християнството, учителите могат също да възразят. Кунева припомни, че у нас в продължение на десетилетия жените не са ходели с подобни забрадки.

Ако ние сега не успеем да уточним какво е нашето мнение като общество, ако децата не се чувстват обединени, ако всяко дете подчертава различията си, мисля че най-напред ще се разделим, а после кой знае кога ще се обединим, бе категорична Меглена Кунева.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“