МИНИСТЪР КУНЕВА ОТКРИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР КЪМ ЕДНА ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ УНИВЕРСИТЕТСКИ ЛАБОРАТОРИИ В БЪЛГАРИЯ

Начало » Последни публикации

18.04.2016

В България има изключително светли умове. Надявам се през управлението на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да направим така, че те и науката в България да бъде "логото", "марката" на страната ни навън и когато се каже България хората да мислят за гениални математици. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на новопостроения Център по информационни технологии към Лабораторията за математична химия на Университета "Проф. д-р Асен Златаров" – гр. Бургас.
Центърът е построен изцяло със средства на лабораторията, набрани от лицензионните договори с международни агенции и концерни.  Лабораторията под ръководството на проф. дхн Ованес Мекенян създава от няколко десетилетия молекулни модели за прогнозиране на биологични ефекти на различни химически съединения, с което на практика се ограничава тестването на различни продукти от козметичната и други индустрии върху животни. Тя е сред най-известните лаборатории в света и обучава учени от страни като Япония, Канада и Австралия и успешно работи с Европейската химическа агенция. Има 175 проекта и над 8000 потребители. Проф. Мекенян е носител на наградата "Питагор" през 2012 г., както и на престижната награда за учени с принос към околната среда Lush prize през 2014 г.
Благодаря на вас и на целия екип за това, което правите, вие сте героите на нашето време, строителите на съвременна България, коментира още вицепремиерът Кунева. Тя посочи, че лабораторията, както и всички научни звена към висшите училища в България, могат да разчитат изцяло на подкрепата на Министерството на образованието и науката. По думите й не може да има противопоставяне на фундаменталната и приложната наука, а през Оперативната програма трябва да се стимулират и двете.
Кметът на Бургас Димитър Николов коментира, че лабораторията по математична химия предлага устойчив модел на връзката между бизнеса и науката. Той посочи, че през Оперативната програма университетът ще кандидатства за създаването на бизнес-център на негова територия, който да предлага трансфер на наука.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“