МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ЩЕ РАБОТИ ЗАЕДНО С БИЗНЕСА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ

Начало » Последни публикации

05.08.2013

„Трябва да бъде направен анализ по региони, за да се види какви професионални направления на обучение в средните училища трябва да бъдат застъпени така, че да отговарят на необходимостта от работни кадри за бизнеса и икономиката на местно ниво”. Това заяви във Велико Търново днес министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, която участва във форум „Хората – нашият капитал“, организиран от ГД „Днес – Движение за национално единство и спасение“ и областната администрация в града.

Според министър Клисарова анализът за необходимите професии по региони ще позволи да се регулира пазарът на труда. По данни на Бюрото по труда във Велико Търново 50 % от завършилите средно образование в момента са безработни.

„Министерството на образованието и науката ще работи по създаване на карта на училищната мрежа в страната, и заедно с бизнеса трябва да определи квалификационните характеристики за всяка специалност в професионалните гимназии. На база анализа трябва да бъдат променени и учебните планове и програми така, че когато учениците завършат образованието си, да имат необходимите умения за работа в съответната сфера”, каза още министър Клисарова.

Във Велико Търново тя се срещна с Инициативния комитет, който работи за каузата Хуманитарната гимназия „Св.св.Кирил и Методий” да не бъде закрита. Проф. Клисарова препоръча веднага да се започне работа по проект училището да стане базово на Великотърновския университет. По този начин в него ще преподават университетски преподаватели, които ще подготвят учениците за университета.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“