ДИЯН СТАМАТОВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА Е АТРАКТИВНО

Начало » Последни публикации

27.04.2016

Работим за това професионалното образование да стане атрактивно, за да привлича децата в гимназиите и така да се подготвят кадри, които да се реализират на пазара на труда. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на форума „Бизнесът в България и кадрите! Липсват! Как да се справим“, организиран от БТПП и сп. „Бизнес клуб“. Според зам.-министъра това може да стане само ако учениците видят успял човек в дадена професия. Нужни са добри примери, смята Стаматов. По думите му за подготовката на качествени кадри е необходимо хората от практиката да са плътно до учителя. Само така децата ще усвоят професия и ще могат да си намерят работа.

Зам.-министър Стаматов съобщи, че с промени в закона за професионалното образование се предвижда учениците да имат повече практика. В момента 140 000 деца се готвят за различни професии. Според него партньорството с бизнеса и местните власти е изключително важно. Затова професионалните гимназии преминават на подчинение на общините. Идеята е по места, според потребностите на региона, да може по-гъвкаво да се решава кои професии да се изучават.  

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева изтъкна, че бизнесът трябва да е водещ при решението какви кадри са необходими. Водещи са бизнес инструментите, образованието ще ги последва, смята тя. Везиева посочи, че хора от бизнеса трябва да влязат и в часовете по предприемачество в училищата.

Според зам-министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев е много важно какво се предлага на младите хора като среда за работа, качество на живота и удовлетвореност. По думите му има сериозен проблем и с хора над 54 години, които са квалифицирани, но нямат работа, защото бизнесът не може да им предложи позиции според квалификацията им.  

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“