ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ КУНЕВА НАГРАДИ ДЕЦА УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФОТОКОНКУРСА „АЗ СНИМАМ МОЯТА БЪЛГАРИЯ“

Начало » Последни публикации

12.05.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева награди победителите във фотоконкурса „Аз снимам моята България“ в Народното събрание. Първите места грабнаха Андрей Бачийски, Димитър Бойкинов и Димитър Славов от групата  на учениците от 5-8 клас, и Александра Караджова, Дана Цветкова и Калин Тодоров – от групата 9-12 клас. Те получават уникалната възможност да пътуват до столицата на Европейския съюз – Брюксел, и да посетят Европейския парламент.

Във вашите творби има чувство, патос и емоции, което означава, че правите изкуство, заяви Меглена Кунева. За местата, които показвате в творбите си, се вижда обич. Вероятно са посетени от вас с родителите ви или самите сте отраснали в тези райони, което допълнително им придава жива картина, допълни още тя.

Фотоконкурсът се организира от Института за стратегии и анализи и Министерството на образованието и науката. Получени са 1763 снимки от 835 български деца от цялата страна и от чужбина. Извън страната участваха ученици - наши сънародници, от САЩ, Великобритания, Молдова, Украйна и Унгария.

Целта на конкурса бе учениците да представят родината в снимки такава, каквато я виждат около себе си – красива, тъжна, горда, героична, и да изразят отношението си към природата, ежедневието, традициите и празниците й. Участниците бяха разделени в две възрастови групи: от 5. до 8. клас включително и от 9. до 12. клас включително. Кампанията бе със състезателен характер в три категории: природа, празници, история. Най-добрите 30 снимки, оценени от професионално  жури, бяха показани днес на изложба в Народното събрание.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“