ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ КУНЕВА ПРЕДСТАВИ АКТУАЛИЗИРАНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЕВРОКОМИСАРЯ МОЕДАШ

Начало » Последни публикации

27.05.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева запозна днес с проекта на актуализираната Стратегия за развитие на научните изследвания еврокомисаря по изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш. Проектът ще бъде официално представен идната седмица.

Кунева посочи, че Стратегията отразява препоръките на доклада на Европейската комисия и Инструмента за подкрепа на политиките (Policy Support Facility), изготвен миналата година. Тя изцяло се съобразява и с приоритетите на Европейското изследователско пространство, а именно: реформа на научната система, засилване на човешките ресурси, отвореност на науката и трансфер на знания.

Еврокомисарят Моедаш изрази подкрепа за представената стратегия, като изтъкна, че партньорството между България и Европейската комисия ще продължи и по отношение на изпълнението й, след като тя бъде приета, за да може да се гарантира както реализирането на набелязаните стъпки, така и плавното и успешно стартиране на оперативната програма в частта й за наука.

Министър Кунева е в Брюксел на Съвета по конкурентоспособност, формат Наука, където днес ще се обсъждат предизвикателствата пред Европейското изследователско пространство и създаването на Европейския иновационен съвет.

По-късно през деня вицепремиерът Кунева и зам.министърът на образованието и науката проф. Иван Димов ще се срещнат и с професор Люк Суте,  ръководител на международния панел за оценка на научно-иновационната система на България, проведена през 2015 г.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“