ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДИМОВ ПОЖЕЛА УСПЕХ НА МЛАДИТЕ ИЗОБРЕТАТЕЛИ НА ЕКОАВТОМОБИЛИ

Начало » Последни публикации

06.06.2016

Голяма чест е да съм сред Вас и да Ви приветствам от името на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Смятам, че усилията на нашите колективи, които работят в тази област са изключително важни. Това заяви заместник-министър Иван Димов на церемонията по представянето на българските отбори, които ще се състезават в надпреварата Shell Eco-marathon в столицата на Обединеното кралство. Проф. Димов добави: Сигурен съм, че българския тим ще се представи отлично на финала в Лондон. Пожелавам много успех на участниците.

България се включва за девета поредна година в тази специфична еконадпревара. Благодарност към партньорството на МОН и МОСВ и други организации изрази Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

За значението на опазването на околната среда и благопожелания към българските участници изразиха и посланиците на Кралство Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс, както и представители на Министерството на околната среда и водите и на международни компании, които партнират на инициативата.

В категория „прототипи“ с електрическа батерия участват отборите  на Русенския университет разработка от ученици и студенти и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – Чепеларе (те участват за четвърти път в състезанието, като през този период са били ангажирани общо над 100 ученици и студенти).

Отборът на Техническия университет – София, участва от самото начало на състезанието в България. Бе представен макет на прототип, който ще може да се види от публика в ТУ – София до две седмици. Купето ще бъде за първи път от карбон, изработена е изцяло нова рама. Интегрирано окачване ще бъде доразвито. Теглото на автомобила ще бъде с около 10 кг по-ниско от предходния модел. Отбор се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка.

Повече от 200 енергийно-ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 това лято. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон.

Финалите на тазгодишното състезание ще се състоят от 30 юни до 3 юли заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“