МОН ПУБЛИКУВА КАРТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

07.06.2016

По-добре е да имаш професия, която гарантира сигурна работа, добра заплата и по-добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование, каквато е например ситуацията в туризма, където едва 20% от завършилите си намират работа. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес на втората Национална конференция за развитие на професионалното образование в България, която е част от кампанията „Учи, за да работиш“. Конференцията бе открита от президента Росен Плевнелиев.

"Непрекъснато говоря за образование с премиера. Правителството, включително в лицето на премиера, ще има неотменно на фокус образованието в следващите години. И това е добрата новина", обясни Кунева. Според нея подкрепата за образование минава през подкрепа за учителя.

„Имаме обща национална цел, може да спорим с кое да започнем първо - аз казвам с учителя, въпросът е да бъдем водени от една голяма цел - качество на образованието от детската градина до учене през целия живот. Осъзнаването на тези процеси като вечни е много важно, за да поставим не просто образованието ни, но и животът и икономиката ни на първо място”, подчерта министърът на образованието.

Министър Кунева посочи, че образованието е престиж. „Учи, за да работиш“ е чудесна първа крачка, а след това – „Работи, за да учиш винаги“ е следващата крачка, която се надявам, че след някоя и друга година може да бъде предмет на допълнително разширяване”, предложи Кунева.

Пред форума министър Меглена Кунева обяви, че на сайта на МОН вече може да се види карта, която представя в коя професионална гимназия какви специалности се изучават и къде има възможност за дуално обучение. Картата може да се види на сления линк:

(https://drive.google.com/open?id=1uGpTF_1KejbquErxsmnQI8pQtOY&usp=sharing).

Тази информация, която ще се обновява постоянно, ще е полезна не само за учители и родители, но основно е насочена към бизнеса, търсещ кадри.

Министърът представи и новите промени в Закона за професионалното образование  и обучение, които са насочени към практическа и ориентирана към пазара на труда подготовка. Ориентирани са към повече практика в реална работна среда и възможност за участие на бизнеса във всеки един момент на обучението, обясни министър Кунева.

С промените в закона се разширяват функциите на общините, които най-добре могат да преценят какви кадри са най-нужни на региона, които да изберат сами да останат в него.

Първите ученици, които ще могат да учат по новия Закон за професионалното образование и обучение ще са постъпващите в 8. клас за учебната 2017-2018 г.

„Няма правителство, което да не иска да се похвали с резултатите в образованието, каза министър Кунева. Въпросът е какво сме готови да дадем, за да се случи това. Да бъдем водени от голямата цел - качество на образованието от детската градина до учене през целия живот, допълни тя. И определи осъзнаването на тези процеси като вечни за много важно, за да постави нашата икономика в релсите, които ще ни убедят, че се случват нещата”, каза просветният министър.

Заместник-министърът на образованието и науката Красимир Киряков представи възможностите за въвеждане на дуална система  на обучение с европейски средства по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ – т.нар. ДОМИНО - 2.

"Основните проблеми пред бизнеса преди бяха трудно финансиране, много механизми за регулация от страна на държавата. Сега проблемът на бизнеса са квалифицираните кадри". Това каза зам.-министър Киряков, който също участва в конференцията, организирана от "24 часа" "Учи, за да работиш".

От октомври министерството ще приема предложения по проекта ДОМИНО - 2, които ще се реализират от учебната 2017/2018. "Програмата има добре очертан инвестиционен приоритет. Търси се подобряване адекватността на образованието спрямо пазара на труда. Вторият приоритет е да се подпомогне трудният преход между образование и професионална реализация. Трябва да се реши и проблемът с младите, които не намират работа.  Третата част е адаптирането на учебните програми, за да е успешен процесът", уточни Киряков.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“