В МОН НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

Начало » Последни публикации

10.06.2016

Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и посланикът на Република Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан връчиха наградите на победителите в математическото състезание „Европейско кенгуру“ на официална церемония в МОН днес.

Посланик Кабан поздрави учениците и им пожела все така да се борят за победата, а на тези, които не са успели тази година, да бъдат достатъчно работливи, за да имат успех догодина. Той заяви, че участието на толкова млади българи в конкурса е много добър знак за динамизма на обществото в нашата страна.

От името на министерството призьорите бяха поздравени от заместник-министър Диян Стаматов. Той отбеляза, че математическото състезание „Европейско кенгуру“ е едно от трудните състезания, но това, че в него участват толкова много ученици, е показател за интереса към него. Във всяка една задача от това състезание има трудност, но преодоляването на трудностите в състезанието ще помогне на учениците да се справят с всяко житейско препятствие, каза още Стаматов.

На церемонията присъстваха заместник-министър Иван Димов, представители на Посолството на Република Франция, много учители и родители.

Европейско Кенгуру е най-масовото международно математическо състезание.

Въпреки, че състезанието е международно, във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, но част са локални и характерни само за съответната страна. Поради тази особеност не се изготвя общо международно класиране, а само национално. Като характер, това е състезание е с интересни логически задачи, които не изискват много сметки и описване, а логика, усет, късмет и рутина. Трудността в турнира е съвкупността от нестандартни логики и малко време за решаването на задачите.

Тази година националният кръг се проведе на 4 юни, като до него бяха допуснати 411 ученици от участвалите общо 22 000. В него се включиха ученици от I до XII клас, ученици със специални образователно потребности (СОП), и ученици, които решаваха задачите на френски език.

Първо място завоюваха 17 ученици, второ място - 9 ученици и трето място -10 ученици, които получиха грамота и медал. Наградени бяха и 7 деца със СОП и 18 ученици, които участваха в състезанието на френски език.Учениците от VIII до XII клас , класирани на призовите места, имат право да кандидатстват за стипендия по Наредбата за даровити деца.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“