120 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ОТ АЛБАНИЯ, КОСОВО И МОЛДОВА СА ПРИЕТИ НА ПЪРВО КЛАСИРАНЕ В НАШИ ВИСШИ УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

12.08.2016

120 кандидат-студенти от традиционните български общности в Албания, Косово и Молдова са приети на първо класиране за обучение на образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър“ след средно образование за учебната 2016/2017 година. 35 са класираните от Албания, 18 са от Косово, а 67 са кандидатите от Молдова.

Кандидат-студентите от българските общности са кандидатствали за почти всички специалности. Сред най-предпочитаните за младежите от Албания са медицина, компютърни науки, история, журналистика, за кандидатите от Косово – медицина, педагогика, софтуерно инженерство и архитектура, а младежите от Молдова са се ориентирали към компютърни науки, компютърно и софтуерно инженерство, медицина, туризъм, корабоводене и др.

Университетите, които са предпочетени от младежите от българските общности са Софийският университет, Пловдивският университет, Югозападеният университет, Великотърновският университет, медицинските университети в София, Варна и Пловдив.

Тази година приемът на студенти от традиционните български общности беше увеличен от 400 на 1000 човека. С цел облекчаване на последиците от демографската криза, Министерството на образованието и науката през пролетта организира специална кампания за набиране на чуждестранни студенти.

 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“