АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: НЯМА ДА ОТПАДНАТ БЪЛГАРСКИТЕ КЛАСИЦИ ОТ УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ

Начало » Последни публикации

21.06.2013

Няма да отпаднат българските класици от българското образование, защото нито аз като министър, нито правителството имаме намерение да потъпкваме нравственото и патриотично възпитание на нашите деца. Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова пред журналисти в Народното събрание. Министърът опроверга появилите се информации за това, че произведения на значими български класици отпадат от учебните планове и програми по български език и литература. "Никога едни от най-известните и ценени български автори като Ботев или Вапцаров не могат да стават повод за спекулации. Няма да падне патриотичният дух в нашата литература”, категорична беше министър Клисарова.

Министърът даде повече информация за проекта за нови учебни програми по български език и литература, публикуван на сайта на МОН. Г-жа Клисарова подчерта, че той е изготвен преди година и половина, по времето на управлението на ГЕРБ, и е публикуван на електронната страница на министерството преди идването на правителството на Пламен Орешарски на власт. „Това е била програма за усъвършенстване на учебните програми, за която са изхарчени 912 000 лева”, каза министърът. „Категорично заявявам, че няма да позволя никаква злоупотреба с европейски пари или български средства, особено по отношение на образованието”, добави министър Клисарова. Тя отбеляза, че за съжаление точно тези програми се оказват едни от подводните камъни, които са оставени от предишните управляващи. „Надявам се да няма повече такива занапред. Ако има, обещавам да ви информирам”, обърна се министърът към медиите. Тя обяви намерението си да направи пресконференция след като приключи проверката по случая, който според нея е нарочно за създаване на политическо напрежение. Министърът потвърди готовността след края на проверката да уволни дисциплинарно виновните.

„Учебните програми, в които ще насърчаваме мисленето и творчеството на младите хора, ще ги правим след приемането на Закона за средното образование и предучилищното възпитание. Гарантирам, че всички програми ще бъдат много широко обсъждани. Ще поканя Обществения съвет към министерството, както и експерти”, каза още министър Клисарова. Тя заяви, че ще увеличи контролът, така че на електронната страница на министерството да не излизат материали, които не са одобрени от нея. „ Старая се да работя, така че да повиша качеството на българското образование и да подобря функционирането на системата”, отбеляза г-жа Клисарова.

Министърът изтъкна, че от една седмица е планирано посещение на училището „Христо Ботев” в Кърджали и училището в Кирково, които са в топ 10 на матурите по български език и литература. „Днес получихме благодарствен адрес, защото спасихме училището „Никола Вапцаров” в Радомир от затваряне”, отбеляза още министър Клисарова.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“