МОН ЩЕ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМИРАНЕ

Начало » Последни публикации

08.09.2016

Министерството на образованието и науката ще стартира национална програма за финансово осигуряване на обучение по професия програмист за ученици на професионалните гимназии, които не са в такава специалност. 
Това става ясно от писмо на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева до транспортния министър Ивайло Московски относно съвместната работа на ведомствата за развитието на софтуерната индустрия. Националната програма предвижда обособяване на няколко центъра за софтуерно обучение в професионалните гимназии, в които учениците от десети и единадесети клас ще имат интензивни занятия. Част от обучението ще се води от експерти на висшите училища, с които гимназиите си партнират. Реализацията на програмата ще бъде обсъдена на 13 септември 2016 г. на Съвета за софтуерно образование, създаден със заповед на министъра на образованието и науката във връзка с изпълнението на Концепцията за насърчаване обучението на софтуерни специалисти. В писмото министър Кунева уточнява, че в момента тече процедура по вписване на нова професия, свързана с програмирането в Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. "Съвместно с представители на софтуерната индустрия се работи и върху създаването на проект на държавен образователен стандарт за квалификация по професията", пише образователният министър и добавя, че ще разчита на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за запазване на ползотворното сътрудничество. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“