МИНИСТЪР КУНЕВА: МОН НЯМА ДА ТОЛЕРИРА СТРЕМЕЖА ЗА РАЗРАСТВАНЕ НА МРЕЖАТА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

08.09.2016

Министерството на образованието и науката няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. Ние трябва да постигнем качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти университетите продължат да се разширяват и увеличават. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите.

Винаги за откриването на филиал или нов университет се казва, че е важно за региона. Това е така, само ако има студенти, но не и ако след една година висшето училище започне да изпитва затруднения, коментира още Кунева.

По думите й част от решението на проблема с липсващите студенти е университетите да предоставят програми в областта на ученето през целия живот. Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти, каза още министърът и посочи като добра политика увеличаването на приема за студенти от българската диаспора.

Основен приоритет на министерството е повишаването на качеството на българското висше образование. Внесохме необходимите нормативни актове – и за защитените, и за приоритетните специалности, както и за студентските кредити. Важно е да си дадем сметка, че ни е необходима реформа на акредитацията, така че да се гарантира качество, посочи още министърът. По думите й въпросът за качеството на висшето образование надхвърля днешните студенти и днешните университети. Става въпрос за репутацията на нацията, а тя зависи и от репутацията на нашите висши училища, каза още Кунева.

Тя призова висшите училища да се възползват максимално от възможностите, които дава Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Министър Кунева посочи, че има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави, за да започнат да си сътрудничат, особено за сформирането на консорциуми за центровете за върхови постижения и центровете за компетентности Нека да не воюват БАН с университетите или един университет с друг, успехът зависи от умението ни да се кооперираме, каза още вицепремиерът.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“