МИНИСТЪР КУНЕВА ПРИЗОВА РОДИТЕЛИТЕ ДА ВНИМАВАТ С ПОКУПКАТА НА СТАРИ БЕЛЕЖНИЦИ

Начало » Последни публикации

13.09.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева призова родителите да внимават с покупката на стари бележници, които се разпространяват в търговската мрежа. Тя, заедно с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, направиха проверка на площад Славейков за продажбата на стари ученически документи. Продават се бележници, които не са за тази година. Обръщам внимание, че в новите вече няма графа "Забележки". Тя е заменена с "Отзиви и информация", заяви Кунева. В нея преподавателите ще нанасят своите препоръки, забележки и похвали. Промяната е след предложение на бъдещия третокласник Боян Ганев, който тази пролет с писмо до министъра помоли графата за лоши прояви на децата да бъде премахната. След писмото екипът на МОН направи съответните промени.

Очаквам повече инициативи от деца и родители за промени в образованието в положителна посока. Не искам обществото да стои встрани. Затова се въвеждат и обществените съвети. Лидерството в училище е много важно, подчерта министърът.

Кунева коментира и продажбата на различни спорни помагала. Одобрението им не зависи от МОН. Ползването им зависи от родителите и учителите, за което сами носят риск. Те сами решават дали децата имат нужда от определени помагала, допълни тя.

Димитър Маргаритов обяви, че стартират мащабна кампания за проверка на продажбата на старите бележници. Най-честото друго нарушение е, че търговците предлагат бележник и лична карта в комплект в една подвързия. Това е подвеждане на потребителя, каза той. Комисията за защита на потребителите традиционно следи преди началото на учебната година качеството на ученическите стоки - дрехи, обувки, раници, също така промоциите и най-изгодните оферти. 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“