ОБРАЗОВАТЕЛНО-ИНДУСТРИАЛЕН БОРД ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ В ПЛОВДИВ

Начало » Последни публикации

29.09.2016

Образователно-индустриален борд, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели, беше официално създаден днес в Пловдив по време на конференция "Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив". Споразумението за неговото учредяване подписаха вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, кметът на града инж. Иван Тотев, управителят на клъстер "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев и икономистът от неправителствената организация „Индъстри уоч“  Георги Стоев.

Това е пилотен проект с амбиции моделът да бъде пренесен и в други области на страната. Бордът ще подпомага разработването на иновативни ефективни практики на сътрудничество между училищата и работодателите за преодоляване на недостига на умения на секторно ниво, заяви министър Кунева. Той ще подсигурява вземането на информирани решения, свързани с изготвянето на план-приема в училищата и адаптирането на учебните програми. Ще съдейства за популяризиране на професиите и по достъпен начин ще подпомага с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии.  Този борд, с целия институционален и професионален ангажимент на участниците в него, ще съдейства за реализирането на успешни конкретни партньорства между работодателите и професионалните училища от областта, подчерта Меглена Кунева. С него ние ще гарантираме, че няма да има оправдания за неслучващи се партньорства поради липса на желание, капацитет и ангажимент от страна на професионалните училища. Всякакви административни, правни и комуникационни въпроси ще могат да бъдат решавани с помощта и съдействието на образователно-индустриалния борд, каза още вицепремиерът.

Като министър се ангажирам чрез участието на представител на Министерството на образованието и науката в борда, че професионалните гимназии в региона ще бъдат много по-отворени и готови да посрещнат реалните нужди на бизнеса, каза министърът. План-приемът няма да се прави без да са отчетени по най-добрия начин потребностите на бизнеса. Професионалното образование не може повече да се развива на исторически принцип. То трябва да е отворено, гъвкаво и адаптивно към нуждите на бизнеса, както днес, така и утре. Трябва да се модернизира, а за това не са достатъчни усилията на държавата и общините, нуждаем се от силното съдействие на бизнеса, посочи още Кунева. По думите й професионалните гимназии се нуждаят от по-добра материална база, от квалифицирани учители в съвременни бизнес условия и от стипендии и общежития за учениците. Меглена Кунева беше категорична, че доброто професионално образование е възможен път за успешна професионална и житейска реализация и затова е необходима среда, която да привлече към него родители и ученици.

Вицепремиерът цитира данни, според които Пловдив, освен традиционните работещи индустрии – машиностроене, хранителна промишленост, селско стопанство, козметика и химия, в момента привлича нови индустриални компании, както и такива, специализирани в областта на информационните технологии и аутсорсинга, в които вече работят над 4 хиляди души. По думите й "Тракия икономическа зона", която е една от най-големите и бързо растящи индустриални зони в страната и в която има повече от 120 предприятия, в следващите 2 години ще има нужда от над 1000 инженери, химици, софтуерни специалисти плюс още 2000 средни специалисти с висока квалификация. В същото време в област Пловдив има развита мрежа от професионални гимназии – 83, с над 10 000 ученици. Важно е да събудим интереса на децата към специалности като „Производство на сладкарски изделия“, „Промишлена електроника“, „Технология на полимерите“, „Мехатроника“, „Технология на машиностроенето“, „Кетъринг“, „Ресторантьор“, „Земеделско стопанство“, „Мебелно производство“, „Автомобилна мехатроника“ и други, каквито кадри се търсят в зоната, каза още министърът.

На конференцията в Пловдив присъстваха над 120 работодатели и над 80 директори на професионални гимназии.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“