ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ НЕ ПОСТАВЯТ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ИНОВАТИВНИ МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Начало » Последни публикации

29.09.2016

Нормативните документи не ограничават използването на иновативни методи на преподаване на учебния материал в училище.

Това каза днес заместник-министър Диян Стаматов при среща с екипа на столичното 83. ОУ „Елин Пелин“ в Панчарево. 

Основна тема на разговора в учителската стая бе влезлият в сила Закон за предучилищното и училищното образование и свързаните с него поднормативни документи.

Учителите запитаха кога централизирано ще регламентира постъпването на първокласниците на районен принцип по местоживеене. Стаматов ги увери, че в МОН се работи по решаването на проблема с неравномерното разпределяне на учениците в големите градове. Това вече е практика в Бургас и Стара Загора.

В Панчарево преди началото на учебната година учителите правят посещения по домовете и така родителите от квартала са убедени,че е по-добре да записват децата си в най-близкото училище. Учителите се похвалиха, че децата не отсъстват от час.

Зам.-министър Стаматов говори и за разнообразните възможности за проектно финансиране и по-специално за програмата „Твоят час“.

Според учителите висшите училища трябва да дават по-добра подготовка на педагозите за работа с деца. Те са привърженици и  на системната квалификация и преквалификация  на педагозите.  В основаното в началото на 1878 година училище работят и млади учители. По-опитните им колеги не скриха мнението си, че засилването на мотивацията към учителска кариера е обвързано и с повишаване на възнаграждението.

Аз съм оптимист. От срещата с  вас съм убеден, че въпреки някои тревоги от настъпващите с новия закон промени, вие, колеги, сте готови да се справите с предизвикателствата, каза в края на гостуването си Стаматов. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“