ДИЯН СТАМАТОВ: 4830 УЧЕНИЦИ СЕ ОБУЧАВАТ ПО ПРОФЕСИИ ЗА МАШИНОСТРОЕНЕТО

Начало » Последни публикации

04.10.2016

Министерството на образованието и науката ще обедини всички идеи на учители, бизнес и общини, за да изготви нова концепция за средното образование. Амбицията ни е да върнем интереса на учениците към изучаването на професия. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на форум „Машиностроене“.

В тази посока бе децентрализацията – професионалните гимназии преминаха към общините, за да може според спецификата на региона да се решава какви паралелки и професии да се откриват, посочи Стаматов.

Като добър резултат от връзката общини – бизнес – училище, той визира проект в Панагюрище. Там през тази учебна година стартира обучение по три професии от направление „Машиностроене, металообработване и металургия“. Обучението е финансирано от Сдружението на предприемачите в града. Разширява се и дуалното обучение.

4830 ученици в момента се обучават по професии, които са нужни на машиностроенето, обяви Стаматов.

По време на форума социалният министър Зорница Русинова посочи, че липсват млади хора, които се образоват в технически и инженерни специалности.

В машиностроенето през миналата година са заети около 123 хил. души. Основната част - 65% са хора със средно образование. Един от важните проблеми е липсата на квалифицирани и мотивирани кадри, заяви Русинова.

Развитието на машиностроителния сектор е от голяма важност за българската икономика по отношение повишаването на добавената стойност, подобряване на външнотърговския баланс и на заетостта, изтъкна министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“