УЧЕНИЦИ ОТ 16 ДЪРЖАВИ ПРИСТИГАТ ЗА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ В СМОЛЯН

Начало » Последни публикации

05.10.2016

79 състезатели пристигат от 16 държави за участие в Международната олимпиада по астрономия, която ще бъде открита на 6 октомври в Смолян. До момента са регистрирани 16 държави участнички: Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргистан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна. Пристигат и 32 тийм лидери, както и трима наблюдатели.

България е домакин за първи път на тази олимпиада. Тя се провежда в две групи: младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.) в три тура.

Задачите в теоретичния тур са с остроумна и нестандартна формулировка, в която има понякога излишни данни, а за липсващите данни трябва да се правят подходящи предположения. Поощрява се оригиналното мислене. Изискват се знания по физика и математика извън средното образование. Задачите за практическия тур се съставят по наблюдателни данни от обсерваторията в Рожен. Те поставят участниците в ситуация, максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаването на научен проблем. В третия тур задачите са свързани с наблюдения с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе.

Задачите за практическия и за наблюдателния тур се изготвят от Национална комисия от научни работници в СУ „Св. Климент Охридски“ и Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към Българска академия на науките.

Телескопите, с които ще се проведе наблюдателния тур, са закупени от фондация „Америка за България“ и са собственост на Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

За първа година от участието на България в Олимпиадата нашият отбор се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната олимпиада.

На XX-тата юбилейна Международна олимпиада по астрономия в Казан, Русия, през 2015 година, българските ученици извоюваха четири медала. Имената на отличените, които ще се състезават и сега, са:

  • Стефан Иванов от ПМГ – Бургас - носител на златен медал и диплом за най-добър резултат от предходната олимпиада;
  • Бойко Борисов от СМГ – София – носител на сребърен медал от предходната олимпиада;
  • Георги Александров от СМГ – София - носител на сребърен медал от предходната олимпиада;
  • Петър Димитров от НПМГ – София – носител на бронзов медал от предходната олимпиада;
  • Владимира Иринчева от ПЧМГ – София - с диплом за участие от предходната олимпиада;
  • Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски” – София;
  • Калина Георгиева от МГ „Д-р Петър Берон” – Варна;
  • Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов” – Пловдив.

Подготовката на отбора ни е осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, от Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, от Никола Каравасилев – СУ „Св. Кл. Охридски“.

Олимпиадата ще бъде открита на 6 октомври в 16.30 часа в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов" в Смолян от зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов. Домакинството на ХХІ Международна олимпиада по астрономия е в област Смолян. От общината и от Регионалното управление на образованието – Смолян, са подготвили и развлечения за учениците, които включват посещения на Момчиловата крепост, Ягодинската пещера, планетариума в Смолян. Участниците в олимпиадата ще посетят и Националното училище по фолклорни изкуства в Широка Лъка, за да научат за българските обичаи и култура. Програмата на олимпиадата включва също провеждане на традиционни вечери на талантите. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“