121 БЪЛГАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СА БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА ПРОГРАМА „ХОРИЗОНТ 2020“

Начало » Последни публикации

06.10.2016

121 български организации са бенефициенти по европейската научна програма „Хоризонт 2020“, съобщи пред Радио „Фокус“ директорът на дирекция „Наука“ в МОН Златина Карова.

Първите пет български организации, които бяха най-силни в Седмата рамкова програма на ЕС за наука, сега са петте най-силни и в „Хоризонт 2020“.  Това са СУ „Св. Климент Охридски“, Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН, фирма „Онтотекс“, Институтът по физика на твърдото тяло на БАН и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, посочи Карова. Тя допълни, че Министерството поддържа контакт с всичките 121 бенефициенти, за да може да окаже подкрепа, ако тя е необходима.

Четири български фирми участват в инструмента за малки и средни предприятия,  при кандидатствали около 100 в първата фаза, в момента тече подготовката на следващата, в която очакваме участниците да бъдат повече.

Според Златина Карова българските научни екипи показват много високо ниво с проектите си и добрата оценка за тях е международна. Тя добави, че България е и сред водещите три държави с най-добро представителство на жените в науката.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“