МИНИСТЪР КУНЕВА: ФОКУСИРАМЕ СЕ ВЪРХУ ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

21.10.2016

Фокусираме се върху професионалното образование, което има нужда от учители от самия бизнес. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на среща с Уенди Коп, изпълнителен директор и съосновател на глобалната мрежа Teach For All и Евгения Пеева, изпълнителен директор на Teach for Bulgaria и програмата „Задно в час“. В момента е изключително важно децата да получават добра и съвременна теория, която да е съчетана с повече практика в реалния бизнес, подчерта тя. Целта е пазарът на образование да се срещне с този на труда.

"Учителите са най-важни за мен, защото техният брой намалява, както в България, така и в световен мащаб, каза министър Кунева. Затова трябва да се заложи на допълнителна квалификация и подпомагане на преподавателите и да се търсят млади кадри, които да навлязат в професията. Партньорите ни от България – „Заедно в час“ - работят именно в тази посока - да повишат престижа на учителската професия сред най-добре подготвените и способни професионалисти от различни сфери, които имат желание да работят като учители и да помагат на деца от уязвими групи със своето преподаване и мотивация, отбеляза Уенди Коп. Подобни организации съществуват в още 40 страни по света, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Австрия, Румъния, Израел и други. Програмите насърчават привличането на талантливи млади професионалисти към учителската професия, ефективното им обучение и въвеждане в училище особено в първите години в училщие, както и да развиват лидерските си умения за принос към образованието дългосрочно.

Евгения Пеева обясни, че през програма „Заедно в час“ от 2011 г. досега са преминали близо 400 новопостъпващи в училище учители, като тази година организацията е осигурила и подкрепя 167 учители в общо 89 училища в 10 региона на България. В момента се провежда тазгодишната кампания за привличане на нови участници в програмата, които да започнат работа като вдъхновяващи учители през септември 2017 г. Миналата година са кандидатствали над 2500 човека. Програма „Заедно в час“ дава възможност както на завършващи студенти от всякакви специалности, така и на успешни  професионалисти от различни сфери да допринесат за положителна промяна в българското общество, докато развиват и усъвършенстват себе си.

Организацията Teach For All има за цел да бъдат подкрепени партньори, които искат да адаптират предлагания от организацията образователен модел в техните държави. Моделът включва набиране на най-добрите млади висшисти/специалисти, които да работят две години като учители в проблемни и бедни училища и които да мотивират и повдигнат духа на учениците в неравностойно положение.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“